Виктор Касъмов: Фестивал Фолклорна магия е признат от ЮНЕСКО

Виктор Касъмов: Фестивал Фолклорна магия е признат от ЮНЕСКО

Виктор Касъмов: Фестивал Фолклорна магия е признат от ЮНЕСКО

Интервю с Виктор Касъмов - Директор на Националния фестивал за народно творчество "Фолклорна магия"

Да започнем разговора ни с това, че вече сме на прага на второто издание на националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, Банско 2019. Предлагам ви сега да направим обзор на първото издание. Какво постигна като резултати „Фолклорна магия“ 2018?

Много емоция, много интересен фестивал. Една стара наша идея, която възкръсна в Банско и събра над 1 700 участници в конкурсната си част за пеене свирене, танци и обичаи. Постигна много широко одобрение от всички участници, които бяха, защото ние имахме обратна връзка след това, с всички участници контактуваме постоянно. Посетителите на фестивала също много харесаха това, което бяхме направили, гражданите на Банско също бяха изненадани приятно, така че много добри резултати поне за нас.

Да поговориме за предстоящото второ издание на фестивала тази година „Фолклорна магия“ 2019 в гр. Банско. Какво ще бъде по различното във второто издание на фестивала и какво да очакват всички зрители, участници и гости на град Банско, които предстои да дойдат?

Нормално е да се опитаме да надградиме. Ние сме си направили своите изводи след първото издание, при всяко положение организацията ще бъде още по-добра от предишната година. Ще може да реализираме по-добре технически заснемането на фестивала на всички участници. Има още няколко нови неща.  Нова е възрастовата граница, която решихме, че е удачно да има – до 12 години, от 13 до 17 години и над 18 години. Това е нещо, което е ново. Ще направиме един обичай, който е различен от предишния, който беше много интересен и много добре се възприе – „Главеш“. На този етап няма да споделя повече за това, което готвим, но ще бъде интересно – крайно време е да дойдат комитите.

Какъв е интересът в сравнение с предходната година от хората, които искат да дойдат в Градски парк, Банско да се появят като участници на „Фолклорна магия“?

Миналата година имахме малко време да обясним какво представлява фестивалът. Сега вече са го видяли хората, всичко са могли да разгледат внимателно и сега ни е доста по-лесно. Много по-голям е интересът от участниците, които се записват. Важното е да знаят, че трябва да се подготвят и да бъдат спокойни, че ние ще направим всичко възможно да се чувстват комфортно, да споделим нашите идеи и техните идеи за начина на възприятие на традициите и да се представят чудесно.

На 12, 13 и 14 юли. Това също е важен момент да го уточним за всички, нали така?

Определено. Променихме датата, защото мислим, че е много по-удачно да бъде през юли и това е подходяща дата, в която Банско ще бъде една страхотна сцена на народното творчество.

Да заповядат и да се забавляват като на почивка, нали така?

Културата, традициите, обичаите вървят винаги със забавлението.

Да открехнем завесата за всички почитатели на изворния фолклор. Кои са звездите, които тази година застават зад „Фолклорна магия“ в гр. Банско?

Николина Чакърдъкова, Румяна Попова, Бинка Добрева и Александър Райчев, Гуна Иванова, Малин Домозетски, Ива и Велислава Костадинови, МФГ „Бански старчета“ и МФГ „Годлевски Великден“.

Какво трябва да знаят всички хора, които до момента не са идвали на територията на гр. Банско и с какво по-специално е това, което ще видят като атракциони в Градския парк тази година и това, което ще грабне вниманието им и ще ги накара да останат до последния ден като зрители на фестивала?

Както загатнах в самото начало на разговора сме подготвили различни изненади. Важното е да дойдат със самочувствие на горди българи, евентуално да бъдат със своите фолклорни носии, а за всичко друго сме помислили как да се докоснем до културата, до творчеството на българина и да се забавляваме с наистина уникалните песни, танци на нашите гости.

Знаете, г-н Касъмов, че на територията на нашата страна се провеждат изключително много фолклорни мероприятия през цялата година. Но все пак да открехнем и за зрителите и за участниците защо трябва да изберат второто издание на „Фолкорна магия“ 2019, гр. Банско?

Това е хубаво, че има много фестивали в страната, радостно е. Означава, че българинът все по-често поглежда назад към миналото, за да направи един мост към бъдещето. Много е нужно в момента на всички българи. Банско е едно уникално място със своята природа, със своите традиции. Радвам се, че точно в Банско се провежда „Фолклорна магия“, защото има много енергия в това място и точно затова би трябвало да го посетят, пък организацията, с опита, който имаме през годините, мога да заявя със самочувствие, че екипът е много добър, отличен и всичко ще бъде на ниво.

Да споделим и за всички участници, които вече са се заредили, подготвили са се за победа и искат да дойдат и да завладеят сцената на „Фолклорна магия“. Как и с какво ще бъдат отличени. Какви са наградите, които сте подготвили за призовите категории?

Както знаят всички, които са участвали всеки ден в отделните сцени и категории има жури, което е компетентно, което е авторитетно и оценява по начина, по който трябва и в края на деня на първа сцена се събират и се награждават победителите. Това означава, че трите вечери в различните категории има I, II, III място. Новото, което е различното и за което сме благодарни е, че нашият фестивал беше забелязан от Регионален център-София, ЮНЕСКО и ще има специален плакет в категорията „Демонстрация на традиции и обичаи“, който ще бъде направен специално. Отделно ще има документален филм за това какво се случва по време на фестивала за емоциата, за традицията, за нематериалното културно наследство, което пресъздаваме чрез този фестивал. Това е нещо рядко срещано за второ издание да имаме такава голяма подкрепа и това още повече ни задължава. Освен това Фен Фолк ТВ, както миналата година, предоставя заснемане на 10 видеоклипа като награда, също и награда на Кмета на гр. Банско, която ще бъде връчена за определено изпълнение. БНР-Благоевград ще ни подкрепи с звукозапис на един от изпълнителите.

Много награди, много емоции за млади и за стари, защото възрастовата граница е много широко отворена. Най-малкият участник миналата година беше на 4 години, а най-възрастният на 85. Това е емоцията да бъдат на сцената заедно с големите звезди.

И едно много важно уточнение за всички гости и посетители, които ще дойдат на 12, 13 и 14 юли в гр. Банско, входът е свободен, нали така?

Разбира се, на едно такова голямо събитие трябва да е свободен.

„Да съхраним заедно българщината“ – мотото, което фестивалът ще изповядва и в неговото второ издание тази година в гр. Банско. Постижимо ли е в нашето съвремие и забързано ежедневие в наши дни на територията на град като Банско този фестивал да стане едно голямо средище, в което да си дават среща всички фолклорни области от цялата страна?

Това е началото.  Миналата година сме се старали да привлечем участници в конкурсната част и гости от цялата страна от всички фолклорни области. Постигнали сме го с изпълненията, които бяха от Тутракан, Бургас, Варна, Пловдив, Видин от цялата страна, което е радостно.

Очакваме ги всички те на 12, 13 и 14 юли. Заредени сме с много емоции.

Интервюто може да гледате и в нашия YouTube канал:
https://www.youtube.com/watch?v=D10gp7i8M3Y

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече