Виктор Касъмов: Българският фолклор е мисия и съдба за мен

Виктор Касъмов: Българският фолклор е мисия и съдба за мен

Виктор Касъмов: Българският фолклор е мисия и съдба за мен

- Г-н Касъмов, повече от 30 години сте водеща фигура в музикалния бизнес в България. Заедно с брат си сте създатели на две от най-големите музикални компании в страната. Има ли формула за успешен бизнес в сферата на музиката в България?

– Знаете ли, скоро си правих едно връщане назад във времето и установих, че вече 34 години съм в музикалния бизнес у нас – от началото, когато стартирах като професионален DJ, преминавайки през звукозапис на касети тогава, през дистрибуция, менажиране, продуциране на артисти... Един дълъг и не лесен път. Колкото до формулата, то тя е любов и желание да се занимаваш с това. Другото е търпение и постоянен труд. Така поне, ако не друго, то духовно се чувстваш щастлив и удовлетворен от работата в музикалната сфера в България.

- Във времето сте „създали“ едни от най-големите звезди в различните жанрове. Кариерата си с вас започват и свързват през годините изпълнители като Николина Чакърдъкова, Володя Стоянов, Румяна Попова, Гуна Иванова, Алисия, Тони Стораро, Кати, Софи Маринова и много други. Трудно ли е да се реализира музикална звезда и какво изисква това?

– Смятам, че определено съм щастлив човек, след като животът и ситуацията са ме накарали да работя с различен тип популярни изпълнители от различни жанрове. Никак не е лесно в малка страна като нашата - като територия и покупателна способност, и с хора, които малко отделят за култура, да се прави музикален бизнес. Формулата е да се намери талантливия изпълнител, който да е безусловно убеден, че работата в екип и доверието към него са на първо място. А после следват трудолюбие и постоянство. Трябва да се знае, че популярността при изпълнителя изпреварва възвръщаемостта на средствата, които са вложени за неговото изграждане. Това е дълъг период. Особено тези артисти, за които това е начин на препитаване, трябва да имат големи, железни нерви.

- Създател сте на музикална телевизия Фолклор ТВ, а по-късно продавате дела си на Николина Чакърдъкова. Преди 6 години стартирате друга национална музикална телевизия - Фен Фолк ТВ, която излъчва 24 часа фолклор. Това решение не беше ли твърде смело и рисковано?

– Преди много години с моя брат Ненчо Касъмов бяхме твърдо убедени, че в телевизионния ефир има място за национална фолклорна телевизия. И създадохме първата такава медия, като поканихме едно безспорно голямо име - Николина Чакърдъкова, да сподели нашите виждания. Тя стана лице на самата телевизия. След години пътищата и представите ни за развитие на медията се разделиха по най-нормалния и добронамерен начин и ние предоставихме на фондацията на Николина Чакърдъкова Фолклор ТВ. Бяхме убедени, че имаме какво още да даваме и сме така дълбоко свързани с фолклора, че може да създадем нов проект, който да започнем отначало и той да бъде успешен. Не беше лесно, разбира се, но на 1 юни 2013 г. се появи Фен Фолк ТВ, която е с национално значение. А това беше и първата ни цел.

- Какви други цели си поставихте и какво отличава Фен Фолк ТВ от останалите фолклорни телевизии?

– Искаме в нея да намират поле за изява певци и инструменталисти от всички фолклорни области. Да сме близо до важните събития във фолклора, да ги отразяваме и да предаваме на живо в нашия ефир и нашите социални медии. Поставихме си за цел да сме най-модерната в дигитално отношение фолклорна телевизия и мисля, че сме едни от лидерите в тази сфера. Имаме собствено много разнообразно съдържание в ефира, качествено заснето и атрактивно поднесено. Съчетаваме умело излъчването на професионални изпълнители с това на самодейци, заснети на многобройните фестивали в България.

- Какво е мястото на фолклора в днешно време и слуша ли се народната ни музика от младите?

– Радостно е, че през последните 10 години българинът се обръща все по-осезаемо към корените си. Явно има нужда от едно презареждане, от една мотивация за живота, за съхранение на онова, което е било при дедите ни. Младите хора много се интересуват и практикуват фолклора ни, участват в многобройните фолклорни конкурси и събития, които се провеждат годишно у нас. Показателно е, че утвърденият фестивал „Пирин Фолк“ Сандански, който ние организираме вече четвърта поредна година, се нарежда сред топ предаванията по рейтинг за месец август в националния телевизионен ефир, именно във възрастовата категория 18-25 години. Неслучайно по обща идея с брат ми Ненчо Касъмов, кмета на Сандански г-н Кирил Котев и мен, основахме Детски Пирин Фолк през 2017 г. И сега на голямата професионална сцена се изявяват деца между 8 и 15 г. Факт е, че не само в България, но и навсякъде по света, където живеят българи, все повече млади хора се докосват до нашето фолклорно богатство.

- През 2018 г. основахте Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, който се провежда в Банско. Тази година сме на прага на второто му издание. Като негов директор, бихте ли разказал нещо повече за фестивала?

– Това също е наша дългогодишна идея - да създадем и реализираме национален фестивал за народно творчество. Търсехме подходяща локация и неслучайно се спряхме на Банско – град с уникална природа и традиции. Нашето предложение се прие радушно от неговия кмет г-н Георги Икономов и така осъществихме нашата идея, при това на едно нетрадиционно място – Градския парк. Първата година имахме над 1700 участниците и отделно хиляди гости на града, които бяха част от събитието. Тази година фестивалът „Фолклорна магия“ - Банско ще се проведе на 12,13 и 14 юли в Градския парк на няколко сцени. В него отново ще вземат участие хиляди самодейци от всички краища на България. Те ще се изявяват в четири категории: пеене, танци, свирене, демонстрация на обичаи и традиции. Обособили сме три възрастови категории, като едната от тях е нова. Любопитно е да се знае, че фестивалът е с конкурсен характер – в края на всеки ден се раздават награди на победителите в отделните категории и възрастови групи, определени от авторитетно жури. Това лято ще раздадем общо над 100 награди.

- А какво друго ще е различното тази година?

– За наша радост първото издание на фестивала беше забелязано от представителите на ЮНЕСКО в България и тазгодишния фестивал ще се проведе с партньорството на Регионален център, София – ЮНЕСКО. Лично директорът му д-р Ирена Тодорова ще връчи специален плакет на един от участниците в категория „На мегдана“ за демонстрация на обичаи и традиции. Ще бъде направен и документален филм за фестивала, който ще се разпространи по всички канали на ЮНЕСКО. За нас това е признание, гордост и отговорност, че с този наш фестивал допринасяме за запазването и развитието на нашето фолклорно богатство като част от световното нематериално културно наследство. Миналата година пресъздадохме традиционен главеш, а тази година е време комитите да дойдат в Банско (смее се). Отделно ще повдигнем нивото на организацията и качеството на видеоматериалите, както и активността в социалните медии, където сме лидери.

- В разгара на кампания за набиране на участници сте. Какви хора са и откъде идват? Какъв е техният стимул?

– Основният им стимул е преди всичко любовта към българското, родното, обичта им към нашия фолклор и традиции, желанието да споделят уменията си. От своя страна, като организатори, ние се стремим да дадем гласност и публичност на всички тези родолюбци. А те са много талантливи и са високо оценени и от нашето авторитетно жури. Във Фен Фолк ТВ създадохме специална телевизионна рубрика, която два пъти дневно представя в цялостен вариант изпълненията на самодейците от всички категории. Отделно ще излъчваме репортажи от всеки фестивален ден. Правим предварителна мащабна национална рекламна кампания по телевизии, радиостанции, интернет, вестници. Наградите също са стимул: в отделните категории ще раздадем 90 награди, кметът на Община Банско и ЮНЕСКО ще връчат своите специални награди, а Фен Фолк ТВ ще заснеме 10 безплатни видеоклипа на различни участници. Стремим се идеята за съхраняване на българщината да достигне до възможно най-много хора и това наистина се случва, тъй като имаме участници не само от Банско и региона, но и от Тутракан, Кюстендил, Плевен, Монтана, Пловдив, Свищов, Ямбол, Враца, Русе и др.

- Доколкото ми е известно, фестивалът се отличава и с богата концертна програма на едни от най-изявените имена в българския фолклор. Кого ще видим тази година на сцената за радост на жителите и гостите на град Банско?

– Още с първото издание дадохме ясна заявка, че най-големите звезди в народната ни музика и то от всички фолклорни области, ще подкрепят идеята и фестивала „Фолклорна магия“. Тази година ще съчетаем модерния фолклор с автентичното, традиционно фолклорно звучене. На 12 юли гост-изпълнители ще са Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл, както и Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“. На 13 юли във вечерната програма ще видим Бинка Добрева и Александър Райчев, Румяна Попова, както и МФГ „Бански старчета“. А на 14 юли каним всички да се насладят на изпълненията на Ива и Велислава Костадинови и на МФГ „Огражденска четворка“.

- „Да съхраним заедно българщината“ е мотото на фестивал „Фолклорна магия“. Какво според Вас е необходимо, за да се случи това?

– На първо място трябва да съхраним самосъзнанието си на българи. Да носим гордо това име, защото ние, като народ, имаме толкова богата история, култура, традиции, обичаи и фолклор, че половината свят може да ни завижда на това. Толкова красота, достойнство и символика носи нашето минало във всичките си аспекти и в частност във фолклорното ни наследство, че ние сме длъжни да го съхраним, да го показваме и да го развием, за да го предадем на идните поколения. Длъжни сме да учим и да показваме на децата си нашето минало, за да могат и те да възпитат своите деца в изконните български ценности и така да вървим през вековете. 

- Фолклорът мисия ли е за вас?

– Не само мисия, но и съдба. Фолклорът ни е богатството, което ни е запазило като нация, което ни отличава от другите народи. Мисията ни е чрез нашата фолклорна телевизия, чрез многобройните събития, които организираме, да го направим достъпен и привлекателен за младите хора, да ги заинтригуваме.

- Освен Фен Фолк ТВ, Вие управлявате още три други музикални телевизии, музикална компания, организирате и събития от мащаба на „Пирин Фолк“ Сандански, BG Music Festival и др. Остава ли ви поне малко свободно време и какво обичате да правите през него?

– Нашата работа е изключително интересна и динамична. В центъра й е хубавата музика в различни стилове. Отстрани погледнато, хората си мислят, че постоянно се забавляваме (смее се). А всъщност това са куп ежедневни ангажименти, постоянно полагане на усилия от мен и целия екип. Работата явно ми е хоби, но когато имам време за почивка, обичам спокойствието и усамотението и да чета интересна и полезна книга, която да ми помогне в живота и бизнеса.

- Има ли нещо в живота Ви досега, което ако можехте, бихте променил?

– Като всеки човек и аз съм правил свои грешки, но мисля, че не са били фатални. Не бих променил много от нещата, но за някои може би бих бил по-решителен. Да се занимавам с музика е осъзнато решение. За мен и моя брат Ненчо музиката е съдба!

- Вашето пожелание към читателите на в. „Жълт труд“?

– Да се обръщат все повече към корените, да слушат, споделят и практикуват нашия фолклор – не само у нас, но и в чужбина. Трябва да сме горди с факта, че сме българи!

 

Източник: в-к „Жълт Труд“

Автор: Жана Братанска

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече