Румяна Попова посвети новия си видеоклип на Банско

Румяна Попова посвети новия си видеоклип на Банско

Румяна Попова посвети новия си видеоклип на Банско

В ефира на Фен Фолк ТВ направи премиера песента „Банско е магия“ в изпълнение на големия македонски глас Румяна Попова, която е част от фолклорния каталог на Diapason Records.

Песента е от последния й албум, който скоро предстои да бъде издаден. Тя е авторска, по музика на Сашко Велков. Текстът е създаден от известната поетеса Катя Кирянова.

Румяна Попова представи за първи път песента „Банско е магия“ на първото издание на националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, която се превърна в химн на фестивала.

„Още преди години исках да направя песен за Банско. Градът още не беше развит туристически център, но аз много обичах да го посещавам и все още е така. Банско е невероятно място. Има страхотна природа, величествена планина, в която се крият красиви върхове, живописни езера, китни хижи и вековни мури. Може ли изобщо човек да не обикне този презареждащ и уникален район?“, сподели Румяна Попова

В „Банско е магия“ са застъпени кавалът и тъпаните. Песента е в размер 7/8, който е типичен за фолклора в македонския край.

Във видеоклипът участва виртуозният музикант, носител на наградата „Грами“ – кавалджията Недялко Недялков. Клипът, разбира се, е заснет на емблематични места в Банско. Кадрите са направени на центъра на града, пред къщата музей „Никола Вапцаров“, един от символите на курортното градче – църквата „Света Троица“, която преди построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София е била най-голямата църква в страната и на Балканският полуостров и пред паметника на „Свети Паисий Хилендарски”. Режисурата е дело на Ненчо Касъмов и неговия екип.

Видеоклипът напълно кореспондира с текста на песента. Идеята е да акцентира изцяло на природните и историческите забележителности в Банско.

Танцьорите, които участват са местни самодейци. По този начин се показват хора, израснали в Банско и автентичните им носии.

Изпълнителката е облечена с македонска носия, а роклята, която избира е направен по нейна идея.

Тази година на 12, 13 и 14 юли ще се състои второто издание на „Фолкорна магия“.

На 13 юли Румяна Попова отново ще се качи на сцената в Градски парк, Банско и ще започне своя рецитал с песента „Банско е магия“.

Освен в ефира на Фен Фолк ТВ може да гледате изпълнението на Румяна Попова и в YouTube канала на медията: 

https://www.youtube.com/watch?v=F-O6RyaqPhE

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече