Фестивал Фолклорна магия в Банско с партньорството на РЦ София Юнеско

Фестивал Фолклорна магия в Банско с партньорството на РЦ София Юнеско

Фестивал Фолклорна магия в Банско с партньорството на РЦ София Юнеско

Очаква се Банско да събере около 2000 самодейци, за които фолклорната музика и обичаи са много повече от хоби

 

Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде партньор на тазгодишното издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия”. Събитието се провежда за втори пореден път в Банско и тази година е на 12, 13 и 14 юли. Организатори са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Банско.

Изпълнителният директор на Регионалния център д-р Ирена Тодорова ще връчи специалната награда на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията „На мегдана” за представяне на автентични обичаи и традиции.

„Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на нашата работа, но не по-малко важно е да откриваме онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито сцени се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава подкрепата ни. В търсене на най-истинните носители на българската традиция заедно с организаторите призоваваме самодейците да дойдат, за да покажат на нас и всички гости на фестивала колко красота крие нашето автентично изкуство”, каза Ирена Тодорова.

Обичаите, занаятите, дори кухнята на дедите ни - всички те попадат във вниманието на РЦ-София, ЮНЕСКО, и в средата на юли ще намерят място на алеите в Градски парк, Банско.

„Да превърнем града в атрактивен модерен курорт или да запазим традициите си - такава дилема никога не е стояла пред нас. В Банско, както в много европейски градове, тези две неща се случват в хармония. Този фестивал е едно от десетките събития в града, посветени на фолклора и занаятите. Затова партньорството на Регионалния център е важно за нас”, коментира Георги Икономов, кмет на Банско.

Във връзка с участието си като партньор на „Фолклорна магия” Центърът ще заснеме и късометражен документален филм, посветен на носителите на нематериално културно наследство. Той ще представя участници, хора, практикуващи различни обичаи, занаятчии, както и атмосферата на събитието в Банско.

И тази година форумът ще премине под наслов „Да съхраним заедно българщината!“. Новото във второто издание на фестивала е, че в него има и възрастова група за най-малките – деца до 12 години.  Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

„Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава голяма сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна”, коментира Виктор Касъмов, директор на „Фолклорна магия”.

 

Краен срок за записване 30 май 2019 г.

Заявките за участие се подават на: www.folklornamagia.bg 

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече