Бинка Добрева: За мен Фолклорна магия в Банско е радостно събитие

Бинка Добрева: За мен Фолклорна магия в Банско е радостно събитие

Бинка Добрева: За мен Фолклорна магия в Банско е радостно събитие

  • Г-жо Добрева, вие сте едно от емблематичните имена на българския фолклор. Прави впечатление, че през последните години народните изпълнители правят по-различни фолклорни песни, които имат модерно звучене. Как ще коментирате тази музикална еволюция?

Живеем във време на модерните технологии и интернет пространството, имаме огромен достъп до информация и няма как да избягаме от глобализирането. То засяга и фолклора, и фолклорното мислене. Има нови разбирания към звук, както и експерименти с глас или нетрадиционни музикални инструменти. Всички ние сме устремени и насочваме творчеството си към това да бъдем харесвани и търсени. Разбира се, да бъдем и в крак със световната музикална тенденция. Не можем да останем консервирани и да кажем „край на развитието“. Музиката обслужва хората и обществата. Ако не се бяга от мелодичността и спецификата на българската народна песен, няма нищо лошо да се експериментира и да бъдем модерни. Да бъдем търсени не само в нашата страна, но и навън. Знае се, че българският фолклор и родното вокално изпълнителство се харесват и в целия свят. Всички знаем за успехите на „Мистерията на българските гласове“, други хорове, държавните професионални танцови ансамбли и др. Така че българският фолклор отдавна е прекрачил границите на нашата страна.

Бинка Добрева
  • Възможно ли е българска народна песен отново да полети в Космоса?

Разбира се, че е възможно. Свидетели сме, че вече веднъж се случи. Една песен като „Притури се планината“ отдавна беше забелязана от чужди аранжори и стана световен хит. И много други песни имат успех и са готови за полет в Космоса.

  • Възможно ли е това да е „Даньова мама думаше“?

Да, може и тя да е. Много съм щастлива, че толкова много хора я запяват. Винаги има една нова нейна интерпретация. Това означава, че песента е жива и вълнува. И ще живее за бъдните поколения. Какво е нашето творчество, ако то не се харесва и имитира от следващите поколения!? Така, както ние сме научили от нашите предци.

  • След месец ще ви видим в една различна светлина. Ще бъдете част от журито на фестивала „Фолклорна магия“ Банско. С какво той е по-различен?

Миналата година беше поставено началото и всичко започна много ударно. Хубаво впечатление прави присъствието на много участници, публика и почитатели. За мен това е едно радостно събитие. И преди година бях част от журито – насладих се както на автентични мелодии, песни и танци, така и на по-модерно звучене. Стана голям празник, защото бяха поканени добри и утвърдени имена изпълнители, които имат собствен почерк. Дори и студеното време не попречи да има един хубав и масов празник. И тази година очаквам много участници. Банско е прекрасно българско градче, което през зимата е посещавано от любителите на ски спортове, а през лятото събира хора, които искат да го разгледат и да послушат хубава музика. В трудното ни всекидневие всички ние се нуждаем от разпускане.

  • Доколко, според вас, фестивалите с фолклорна тематика са значими за българите и присъстват в живота ни?

Последните три десетилетия сме свидетели на събуждане и възстановяване както на събори, така и на събития с конкурсен характер за деца и ученици. Често участват и по-възрастни хора. Мисля, че фестивалите не са достатъчно, но е хубаво, че не са режисирани и хората не са събрани насила. Българинът има нужда от това. В неговия ген е заложено да се събират хората и да излязат от интернет пространството, да слушат натурална и чиста музика и да гледат танци. Чисто по български и дори балкански.

Автор: Иво Ангелов за в-к "България днес", юни 2019

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече